Skybrud i ørkenen, meteorkrater, gæstfrihed og jordbyggeri…

Vi er nu ”landet” i Albuquerque hos Bruce og Patti, der med stor gæstfrihed har åbnet deres hjem for os i de fem dage, der er fra vores ankomst i onsdags til vi i morgen kan få det hus, vi skal bo i de næste to måneder.

Nina giver lidt modstræbende kærlighed og opmærksomhed til Simba, der indtil vi kom på besøg var enebarn af familien! 🙂

De har et meget flot Adobe-hus (dvs. bygget af soltørrede mursten), og indendørsklimaet er rigtig behageligt, selv når der er over 35 grader udenfor. Tykke vægge og et jordtag med over 125 tons grus og sand hjælper gevaldigt med at fastholde nætternes kølighed hen over dagen.

Isabella og Jordan sov udenfor et par nætter. Regnen satte en dobbelt stopper for dette, først ved at gøre alt sengetøjet vådt, dernæst ved at give vilkår til at myggene kunne tåle at flyve helt herud og stikke især Jordan.

Skybrud!

Jordan og Isabella står i regnen og undrer sig over at de ikke fryser mere. Bag dem kan man se et eksempel på Bruce’s kreativitet; et hjemmelavet pool-cover der isolerer og holder skidt ude (dog undtagen når det regner vildt!).

Vi havde et meget uventet skybrud forleden, hvor regnen trods vejrudsigten gav omkring 20 mm nedbør på en halv time. Der var vand overalt! Heldigvis blev vi ikke ramt af de kæmpehagl, der faldt et par km væk (Patti og Bruce blev ringet op af deres datter, der fortalte om oversvømmelser og isklumper). Børnenes senge på det overdækkede areal udenfor blev våde, og vi måtte tage dem indenfor i stuen i soveposer (heldigvis er Bruce og Patti entusiastiske hikers, så de har alt udstyr man skal bruge for at ligge godt på hårdt underlag). Det var lidt sjov timing, for tidligere samme dag havde Bruce vist mig rundt på deres tag, hvor et halvfærdigt projekt har efterladt adskillige huller i taget – han understregede at det ALDRIG regner mere end 1-2 mm i juni måned… El Niño og generel klimaforandring forstyrrer åbenbart også de gamle tommelfingerregler herovre!

Lyset på aftenhimlen var helt fantastisk efter regnvejret. Hvorfor er det at fotografier ikke kan rumme virkeligheden bedre?
Oppe på taget ses det hvorfor vi fik vand ned gennem taget flere steder! 🙂 Bemærk i øvrigt Swamp Cooleren i baggrunden, hvor fordampningsenergi bruges til at køle luften omkring 15 grader, uden anden strømforbrug end til hhv. luftpumpe og vandpumpe. En meget billig afkølingsmetode til varme og tørre områder.

Den forstenede skov

På vejen til New Mexico stoppede vi ind forbi The Petrified Forest, et område ude midt i ørkenen hvor store skovområder i forgårs eller måske lidt længere siden blev oversvømmet, og de gigantiske træstammer over tid fik erstattet deres indhold af cellulose med forskellige stenkrystaller.
Området er kæmpestort (hvad er ikke herovre?), og vi så kun ganske lidt af de mange spændende ting, man kunne køre forbi.

Ungerne går en tur på en forstenet træstamme. Det er altså absolut besynderligt med et stykke træ, der er lavet af sten! Man kan se årringe og knaster og det hele…
I midten af nationalparken lå The Painted Inn, et nedlagt og meget gammelt gæstgiveri med udsigt over The Painted Desert. Af og til er navne rigtig godt valgt!
Næsten lige meget hvor vi stoppede i ørkenen kunne vi finde forskellige blomster, der trods tørke og enorme temperaturforskelle hen over døgnet udstrålede overskud og skønhed. Dette eksemplar lignede noget af plastic man kan købe i en tierbutik!

Meteorkrater – et vildt hul i jorden!

Nina havde planlagt vores roadtrip rigtig godt, og vi kom også forbi The Bahringer Metor Crater på vejen. Det er godt nok et specielt sted, hvor der forleden (måske lidt tidligere, nok nærmere 50 tusind år) bragede en 300 tons jern/nikkel meteor ned i ørkenen. Den røg ca 100 meter ned i jorden inden kollisionsenergi og lettere forhøjet temperatur fordampede 90% af jernklumpen og lavede et gevaldigt brag (sandsynligvis), samt et hul ca en km i diameter og godt 300 meter dybt.

Vi fik en spændende rundvisning et stykke langs kanten af krateret, og glædede os over at vi ikke var i nærheden da denne jernklods faldt ned fra himlen.

Som en del af rundvisningen blev der taget billeder af os alle. Jeg tror at guiden var blevet lidt hæs og benyttede lejligheden til at trække tiden ud inden næste tour!:-)
Denne lille metalklump blev fundet 3 km fra krateret. Forskerne regner med at den var en del af hovedmeteoritten, og at den blev slynget retur fra krateret da det hele eksploderede i en sky af overophedede jern- og nikkeldampe.
Miriam studerer mineskakten i midten af krateret. For 100 år siden regnede man med at meteoritten stadig lå i midten. Desværre var teorien forkert, så initiativtageren, Hr Bahringer, gik konkurs efter 25 års forgæves jagt og udgravninger.
Her er en Wall of Fame for amerikanske astronauter, da de fleste af dem har været i træningslejr i krateret. Det er det sted på jorden, man regner med er nærmest hvad man forventer at finde på Mars. Astronauterne trænes i at finde meteoritfragmenter og i at færdes på kratere. Danske familier kan også spise mad, hvis de har lyst! 🙂
Vi var blevet advaret om at der ville være køer på vejen, og ganske rigtigt, en ko stillede sig med bagenden på vejbanen og hovedet i busken!

Adobe, earthbags og jordskælvstest

Jeg er allerede begyndt som intern hos Patti, og vi har bygget fundamenterne til tre testvægge. Det tog nogen tid og brainstorm at nå frem til et design, der er stabilt nok til at modstå et vandret pres på 2,5 tons fra en donkraft (vi vil måle forskellige byggeteknikkers modstandskraft overfor jordskælv og bruger metoder specificeret af New Zealandske byggemyndigheder).

Vi har hentet særlig Adobe-jord ude på en fabrik, der fremstiller soltørrede mursten, så vi kan få reproducerbare resultater. Jorden er sammensat af forskellige jordtyper, så den har bedst mulig styrke samtidig med at murstenene ikke regner væk med det samme.

Det er rigtig spændende at få hands-on experience her, og jeg må sige at tilgangen er noget mere videnskabelig end på kurset i Spanien. Patti har en stor åbenhed overfor nye tanker, og jeg er blevet meget klogere allerede på mange aspekter ved jordbygning.

Der var meget organiset ude på Adobe-pladsen. Det er tydeligt at ejeren har styr på processerne, hvilket også er nødvendigt når man tager 11 kr pr sten lavet af soltørret jord! Det koster det dobbelte at bygge et jordhus som at bygge et hus i beton – hvis man bor i New Mexico. Mon ikke det kan gøres billigere i et uland?
Det er fascinerende at se hvordan jorden ikke skifter karakteristika i fremstillingsprocessen. Sten, der ikke består kvalitetskontrollen, smides blot tilbage på jordbunken, og indgår i næste batch som mudder…
Vi købte en trailerfuld adobe-jord, der i næste uge skal bruges til at bygge den første testvæg. Jorden skal gennemvædes mindst et døgn før brug, så leret i jorden bliver helt gennemblødt og derfor limer bedre…
Bag traileren med våd jord ses testopstillingens grundkomponenter: En telefonpæl og tre træfundamenter. I skraldespanden er der tør jord, så vi kan justere fugtigheden ned, hvis vi ender med at hælde for meget vand i traileren.

Servicehus og køkkenhave

I morgen mødes vi med mennonitterne, der har givet os lov til at leje nogle værelser i deres ”servicehus” (dvs. det hus de har stående klar til hjemvendte missionærer – vi er så heldige at der ikke er fyldt op hen over sommeren, så vi får det meste af huset for os selv). Det har været rigtig spændende at bo på moteller den første uge og hos Bruce og Patti efterfølgende, men bliver også godt at få lidt rum omkring os uden at vi hele tiden er gæster hos nogen. Og så overtager vi en køkkenhave med tomater, gulerødder, squash, spinat og andre ting, der helt sikkert kommer til at indgå i vores kost de næste par måneder!

Selvom det dybest set er problematisk at bruge vand alene til velvære og skønhed, når ikke alle har nok vand herude, er det alligevel fantastisk at se smukke haver omkring husene her midt i ørkenen.