Da vi nu havde næsten 3 måneder i Danmark, syntes jeg at det kunne være oplagt at få fat i nogle gæstelærere til ungerne, og da vores familie er fyldt med seje og kloge mennesker, skulle vi ikke lede længe. Med min mors hjælp fik vi arrangeret ikke færre end 5 familiemedlemmer som gerne ville lege med.
Vi begyndte hos min onkel Morten som lærte ungerne om opera. Jeg glemte desværre at tage et billede, så det må I bare tænke jer til.
I tre timer (med indlagte pauser, min onkel er en erfaren underviser) hørte ungerne (og jeg, jeg ville også være med) om symfoniorkesterets opbygning og de forskellige instrumenter. Vi hørte om de forskellige typer opera der er skrevet, og lærte om de forskellige stemmer, fx synger jeg alt, hvor mormor synger sopran. Og til sidst havde O. Morten fundet youtube klip fra forskellige operaer der viste det vi lige havde lært om. Ungerne synes at Nattens Dronning fra tryllefløjten var lidt uhyggelig, men at skomageren fra Mestersangerne i Nürnberg var sjov.
Isabella syntes det fantastisk med alle de store følelser, Miriam var fascineret af folk der kunne synge på den måde – særlig at min onkel kunne synge opera, mens man stod på hans mave. Og Jordan viste at han var en dreng i voksealderen, for det der gjorde mest indtryk på ham, var den fantastiske lasagne O. Morten havde lavet, og han spiste til sidste bid.
Nu går Miriam og synger opera, og Isabella vil gerne høre nogle af de klip de hørte. Og Jordan kan remse samtlige stemmer op plus de forskellige instrumenter. Så stor succes.
Vores næste underviser var en gammel kending, for allerede inden vi rejste, var mormor begyndt at undervise i Bibelen. Min mor tager rundt på skolerne i Københavnsområdet og fortæller om enten Det Gamle Testamente eller Det Ny Testamente. Inden vi rejste, fik ungerne fortalt Det Gamle Testamente og nu er Mormor gået i gang med Det Ny. Ungerne elsker det. Nyder historierne og er vilde med alle de sjove rekvisitter Mormor tryller frem.
Oldefar, som hos os går under navnet Mofmof, fortalte om sin ungdom under 2. Verdenskrig på Bornholm. Ungerne lyttede fascineret til hans fortællinger om hans FDF-leder der var i modstandsbevægelsen, om hvordan han slap igennem en tysk kontrol med tasken fuld af illegale blade. Og det blev lidt uhyggeligt, da han fortalte at efter bombningen af Rønne løb han igennem byen for at lede efter sin søster og lille nevø i ruinerne, men heldigvis fandt han dem i god behold.
Moster Bekka var også klar til at dele ud af sine viden. Min søster er læge og tilbød at give ungerne en gennemgang af mennesket. Miriam var ret bekymret for at det ville blive ulækkert eller uhyggeligt, men faktisk endte hun med at stille så mange interesserede spørgsmål at gennemgangen kom til at tage længere tid end forventet. Det var Isabella og Jordan der synes at det var lidt klamt nu og da.
Morfar fortalte om kalenderen. Om dage, uger, måneder, år, og hvordan de ikke rigtig passer sammen, så man igennem tiderne har måtte skyde både dage og måneder ind. Hvem gav månederne navne, og hvis september betyder syvende, hvorfor er det så årets niende måned? Da han forklarede ugedagenes navne, udbrød Jordan pludselig: ”Nu falder det hele jo på plads!”
Så alt i alt har vores forsøg med at engagere store dele af familien i hjemmeskolingen været en kæmpe succes! Det har været så skønt at så mange har villet lege med, og alle har de virkelig forberedt sig og gjort noget ud af det, så ungerne har fået nogle fede oplevelser. Vi må se hvem vi kan få til at være gæstelærere næste gang vi er på hjemmeophold.